lesni_klub_logo

O nás

Jak pracujeme

K založení Lesního klubu nás svedly cesty osudu, pedagogického i osobního rozvoje, který spatřujeme hlavně v komunitním vedení dětské skupiny a stále větší potřebě dělat věci VĚDOMĚ, PŘIROZENĚ A V PŘÍRODĚ. Toto jsou hesla, kterým bychom se chtěli ve své práci s dětmi věnovat do hloubky.

Vědomě

Vědomé vedení dětí a vědomý průvodce je podle nás tím největším darem, který můžeme dětem v jakémkoli věku nabídnout. V první řadě jsou to samozřejmě rodiče, prarodiče a když si dítě začne v předškolním věku uvědomovat své já, jsme na řadě my, abychom ho provedly naším nádherným světem. Světem, který samy můžou svými myšlenkami a činy ovlivnit.

Přirozeně

V rytmu dne, měsíce a roku. Děti tento rytmus a řád potřebují proto, aby se cítily v bezpečí. Přirozené je pro nás také na dítě nespěchat a pozorně mu s respektem naslouchat.

V přírodě

Pobyt venku, v přírodě v dětech probouzí přirozenou zvědavost, baví je a vyvolává v nich radost. Jde jen o to ukázat, že hrát si na louce, v lese či na zahradě je zábava. Nadstavbou pro přirozené přírodní prostředí je v naší školce přítomnost a chov domácích zvířat, které jsou jistou nutnou terapií a relaxací pro děti v dnešním technickém světě.

průvodkyně v lesním klubu

Průvodkyně

Náš tým

37397743_10217288738278800_950357403679850496_n

Mgr. Kateřina Filková

koordinátorka, zakladatelka spolku, průvodkyně, maminka 4 dětí

Všude dobře , v lesní školce nejlíp.
 
Vystudovala jsem magisterský obor předškolní a mimoškolní pedagogika na UK Praze. Pracovala jsem 9 let ve státní mateřské škole v Mariánských Lázní a 8 let v Lesní mateřské škole tamtéž. V Českých Budějovicích mě oslovilo lektorství EVVO programů.
 
Absolvovala jsem Montessori kurzy.
 
Věnuji se také rozvoji pedagogů v rámci krajských metodických kabinetů a pracuji jako mentor a auditor programu Ekoškola.
 
Baví mě osobní i profesní rozvoj, práce všeho druhu (brouk pytlík 😊 ), kultura a společnost.
 
Hraji na akordeon, klavír a flétnu.
sarkaa
Šárka Hladká

zakladatelka spolku, průvodkyně

Jsem bytost, jako každá – jiná 😊 Dětství jsem prožila na stromě, s roztrhanými kalhoty a větrem ve vlasech. Na základní škole jsem se toužila stát paní učitelkou a má cesta tedy vedla skrz tvoření akcí pro děti, po tábory až ke střední pedagogickou školu, kde jsem se zaměřila na předškolní a mimoškolní výchovu.

Po škole jsem se chtěla ještě rozletět, a tak jsem okusila Au-pair. Pak mě čekalo několik let ve státní školce, kde jsem zjistila, že největšími učiteli jsou pro mě DĚTI.

Směr státních školek mi nestačil, chtěla jsem dětem ukázat pravý život – že zelenina a ovoce nepochází ze supermarketu, že brouci a rostliny nejsou jen na obrázku, že život se má ochutnávat, osahávat, opečovávat….ŽÍT.

Po toulkách v obytné dodávce, kde jsem ochutnala svobodu, nemohla vést má cesta jinam, než do lesní školky, kde jsem našla, co jsem hledala. A tak jsem tady. Tady a teď. S úsměvem a otevřeným srdcem 😊

domca
Ing. Dominika Kozlovská

průvodkyně

„Lesem s láskou přicházím, pro naše potomky své srdce přináším.“
 
Zájem o lesy a lidi mě provází celý život. Vystudovala jsem lesní inženýrství, při kterém jsem se zabývala středoevropskými orchidejemi, pracovala ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby a jako adjunkt u LČR, kde jsem po studiích také pracovala na hlavní poměr. Avšak můj kreativní a svobodný duch mě dovedl sem.
 
Zkušenosti s dětmi jsem získala v Národním zemědělském muzeu jako průvodce lesnických a mysliveckých programů, krátce také v komunitní škole Zeměkvítku a při jiných akcích lesní pedagogiky a dětských táborů.
 
Baví mě propojení lesa a lidí, jóga, umění, ochrana lesa, plavání a turistika.
Koncept přírodního vzdělávání se mnou velmi rezonuje a práce s dětmi pro mě byla vždy velkou inspirací, přirozeností a radostí.
 
„Se stromy se v hloubce shledávají a jejich jména celé lesy v srdcích nosívají.“

Co u nás děti můžou zažít?

Aktivity

Výlety, exkurze a zajímaví hosté
Badatelství
Prožitková, lesní pedagogika
Blízkost našich zvířátek

(a to nejen těch lesních), kteří se těší na naší péči (krmení, drbání, čištění, objímání, objevování, …) V zázemí nás totiž čeká:

  • Kozy, které se nemůžou dočkat procházky
  • Králíci, kteří prahnou po mlíčí a pohlazení
  • Prase, co všechno spase
  • Ale i morčata, kočky, slepice a kohouti ❤
Místní chovatelé

Pravidelné návštěvy např. u včelaře, v dančí oboře, na slepičí farmě…

Prvky Montessori a waldorfské pedagogiky
Respektující komunikace
Přítomnost všech elementů 

voda, oheň, země, vzduch

Muzikoterapie s odborníky
Učení hrou
Pěstování a zahradničení
Tvořivá hra s blátem v blátovišti
Práce se dřevem

Časový harmonogram

Rytmus dne

8:15 - 8:40

Scházení dětí, volná hra a činnosti dle vlastní volby.

9:00 - 9:30

Ranní kruh, společné přivítání, krmení zvířátek, vzájemné seznámení a počítání, písničky a říkadla vztahující se k tématu dne, nastínění programu dne, uvědomění dne, měsíce, počasí /pohybové hry (hry zaměřené na psychomotorický rozvoj, říkadla spojené s pohybem, tanečky, rozcvička a relaxační cvičení).

9:30 - 9:45

Svačina – někdy v zázemí, někdy v lese.

9:45 - 11:30

Vzdělávací činnost v lese /zooterapie /muzikoterapie /návštěvy místních farmářů / výtvarné tvoření /práce na pozemku – u zahrádky, u zvířat, poklízení, volná hra (např. prolézačky z klád, stavění domečků z přírodnin, tvoření práce se dřevem , sledování životních cyklů zvířat, rostlin, péče o přírodu).

12:00 - 12:30

Hygiena, společné prostírání stolu, předobědový rituál a prstové hry na rozvoj laterality, společný oběd.

12:30 - 12:45

Vyzvedávání dětí, příprava na odpočinek.

13:00 - 14:20

Odpočinek, společná reflexe dne, četba pohádek, předškolní příprava.

14:30 - 15:20

Odpolední program / tématické aktivity (hudební, výtvarný, kutilský, rukodělný), volná hra.

15:30 - 15:45

Odpolední svačina.

15:30 - 16:00

Volná hra v zázemí, vyzvedávání dětí.

Chcete se k nám přijet podívat?

Napište nám nebo zavolejte. Těšíme se na Vás.

Chcete nás podpořit?

Budeme moc rádi, když nám přispějete třeba na krmiva pro zvířátka  :)

Jako díky si u nás můžete vyzvednout dřevěné kuchyňské prkénko s naším logem.

Číslo účtu:

2793041003 / 5500
Bez vás by to nešlo!

Děkujeme všem, kdo nás podporujete. Ať už se jedná o finanční podporu, nebo jakoukoliv jinou, díky vám všem můžeme dělat to, co má smysl.

Ahoj, já jsem lesní skřítek :)

a starám se o tyto webové stránky.

Pokud na stránkách najdeš nějakou chybu, nebo máš návrh na zlepšení, napiš mi to prosím přes tento formulář.

Děkuji